Alternativne naložbe so v Sloveniji res poseben segment. Pogosto lahko opazim, da imajo Slovenci svoja prepričanja glede investiranja, ki izhajajo iz preteklih izkušenj. Še huje pa je, da je veliko takih, ki imajo omejujoča prepričanja zaradi sosedovih izkušenj. V teh primerih prevladujejo negativne izkušnje, a za kakšno ceno?

 

Kaj imata torej skupnega strah in naše navade, ko govorimo o osebnih financah? 

Iz mojih dolgoletnih izkušenj lahko povem, da je strah vedno posledica finančne nepismenosti. Strah močno vpliva na naše finančne odločitve in tako smo si vzgojili slabe finančne navade vsaj kar se tiče investiranja.

 

Alternativne naložbe rezervirane za profesionalne vlagatelje

Tako kot so novejši avtomobili veliko bolj udobni in uporabljajo najnovejšo tehnologijo tako so razvija tudi finančni svet. Žal pa tega sveta na zunaj ne moremo občudovati tako kot ravno avtomobile. Stvar pa se še bolj zaplete z alternativnimi naložbami, ki so z zakonom rezervirane za profesionalne vlagatelje. Seveda pa nam zakon dopušča, da vas na vašo željo investicijski svetovalci obravnavamo kot profesionalne vlagatelje, če zadovoljite določene kriterije.

Izkušeni investicijski svetovalci v portfelje že nekaj let – poleg tradicionalnih naložb (kot so delnice in obveznice) vključujejo tudi alternativne naložbe. Alternativne naložbe so običajno tiste, ki se ne ujemajo z značilnostmi tradicionalnih naložb in vključujejo naložbe v nepremičnine, surovine, umetnine, zasebni kapital, kripto valute, množično financiranje in druge alternativne naložbe.

 

Alternativne naložbe največ uporabljam za razpršitev portfelja in zmanjšanje tveganja.

Na primer: naložbe v nepremičnine in surovine se običajno gibljejo v obratni smeri kot tradicionalne naložbe v delnice in obveznice. Tako lahko pomagajo uravnotežiti portfelj v primeru negativnih gibanj na borzi.

Naložbe v sklade hedge in zasebni kapital pa se lahko uporabljajo doseganje višjih donosov. Hkrati pa te vrste naložb zahtevajo tudi višje začetne vložke in so zato manj dostopne za navadne vlagatelje.

Portfelj za vse letne čase

Ko načrtujem portfelj, upoštevam cilje, življenjski slog, stopnjo tveganja, ki jo je investitor pripravljen sprejeti. Pa tudi čas, ki ga imava na voljo. Portfelj za vse letne čase bi bil sestavljen tako, da bi vanj res minimalno posegali.

Na drugi strani pa bi nam še vedno prinašal nadpovprečne donose. V časih krize bi bila njegova nihanja bistveno nižja kot delniških portfeljih. S tem bi lahko poskrbeli, da bi bili stroški veliko nižji, prav tako bi optimizirali tudi davek na dobiček.

Sliši se skoraj nemogoče, a vendar je izvedljivo. Za miren spanec potrebujemo naložbe z nespremenljivim donosom, kar nam daje gotovost in mirnost. Z določenimi alternativnimi naložbami lahko dosežemo tudi dvomestno letno obrestno mero.

 

Finančni načrt z alternativnimi naložbami

Finančni načrt je pomemben, ker vam pomaga načrtovati vaše prihodke, izdatke in naložbe v prihodnosti. S pomočjo finančnega načrta lahko ugotovite, koliko denarja morate privarčevati, koliko lahko porabite in koliko lahko vložite v različne naložbe. Finančni načrt je koristen tudi zato, ker vam pomaga načrtovati za prihodnje cilje, kot so nakup hiše, izobraževanje otrok, upokojitev itd.

Alternativne naložbe pa so naložbe, ki se razlikujejo od tradicionalnih naložb, kot so delnice, obveznice in nepremičnine. Primeri alternativnih naložb so umetnine, plemenite kovine, kriptovalute, nezavarovane posojilnice in druge.

Alternativne naložbe lahko predstavljajo manjši delež vaše naložbene strategije, saj so običajno bolj tvegane in manj likvidne kot tradicionalne naložbe. Vendar pa je smiselno, da vključite nekaj alternativnih naložb v svoj portfelj, saj vam lahko pomagajo diverzificirati vaše naložbe in zmanjšati vaše tveganje. Vseeno pa je pomembno, da pred naložbami v alternativne naložbe dobro preučite in ocenite tveganja ter se posvetujete s strokovnjakom.

 

Profesionalni vlagatelji izberejo izkušene finančne svetovalce.

 

Ste vlagatelj in bi želeli nadgraditi vaš portfelj z donosno alternativno naložbo?

Obrnite se na ustreznega investicijskega svetovalca ali pa na podjetje, ki ponuja te alternativne naložbe s prošnjo, da želite pridobiti več informacij o naložbah, ki jih imajo. Informacije o alternativnih naložbah morajo biti zaupne, to pomeni, da ne smejo biti prosto dostopne.

Avtor:
Aljoša Zelnik, JPFin Plan d.o.o.