Katero nezgodno zavarovanje izbrati?

Nezgodno zavarovanje prinaša številne prednosti posamezniku v primeru nezgode. Preverite katero zavarovalnico in kakšno nezgodno zavarovanje izbrati.

Glede na to, da je na tržišču veliko zavarovalnic, ki ponujajo različne oblike nezgodnih zavarovanj, ki se med seboj razlikujejo v višinah zavarovalnih vsot, v raznih dodatnih kritij,  kot so za zlom kosti, dnevnih nadomestil, bolnišničnih nadomestil, ter v višinah invalidskih rent. Nekatere zavarovalnice imajo že oblikovane pakete, druge ga nimajo. Potem imajo same zavarovalnice znotraj tega še možne razne variante, kot so rehabilitacije v zdraviliščih, fizioterapije in tako naprej. Skratka toliko kot je zavarovalnic, toliko je možnosti različnih oblik nezgodnih zavarovanj, vsaka hoče imeti nekaj posebnega, ki je boljše od ostalih. Zato je potrebno dobro vedeti kaj želiš in zakaj se želiš zavarovat.

Vrste nezgodnih zavarovanj

Najprej je potrebno da veste da obstajajo različne vrste nezgodnih zavarovanj.

Tako poznamo:

  • Individualna nezgodna zavarovanja
  • Družinska nezgodna zavarovanja
  • Otroško nezgodno zavarovanje
  • Nezgodno zavarovanje za starejše
  • Nezgodna zavarovanja za športnike
  • Kolektivna nezgodna zavarovanja za zaposlene v podjetjih in društvih

Individualna nezgodna zavarovanje so zavarovanja za posameznike, ki imajo lahko prilagojene pakete ali se pripravijo glede na želje posameznika.

Družinska nezgodna zavarovanja so nezgodna zavarovanja primerna za družine z otroki. Ta zavarovanja so cenovno ugodnejša v primerjavi z seštevkom posamičnih zavarovanj v družini. Teh oblik zavarovanj nimajo vse zavarovalnice.

Otroško nezgodno zavarovanje je nezgodno zavarovanje za otroke do 18 leta starosti. Za ta zavarovanja so pri zavarovalnicah že oblikovani paketi. Nekatere imajo možnost, da se zavaruje otroka tudi  do 1 leta starosti.

Nezgodno zavarovanje za starejše je nezgodno zavarovanje primerno za upokojence. Ta zavarovanja so prilagojena glede na njihove potrebe. Krito imajo invalidnost, bolnišnične dneve, zlome in ostalo, kar je seveda odvisno od vsake zavarovalnice posebej.

Nezgodna zavarovanja za športnike so specifična zavarovanja, ker imajo krite nezgode pri profesionalnih in amaterskih športnikih. Pri takih oblikah zavarovanj so dodana tudi kritja za fizioterapije, samoplačniške storitve v specialističnih ambulantah, stroški nadstandardne nastanitve pri zdraviliškem zdravljenju.

Kolektivna nezgodna zavarovanja za zaposlene v podjetjih za čas dela v podjetju ali tudi izven delovnega časa. Pred sklenitvijo kolektivnega zavarovanja se delodajalec in zavarovalni zastopnik dogovorita, kakšna kritja  bodo primerna za zaposlene.

Kaj je najbolj primerno pri sklenitvi nezgodnega zavarovanja

Najbolj primerno je izbrati tisto nezgodno zavarovanje, ki vam bo v primeru hujše nesreče dalo takšno izplačilo, da si boste lahko kupili pripomočke in prilagodili življenje.

Takrat je pomembno da imate dve pomembni zadevi:

  • Visoko zavarovalno vsoto za invalidnost
  • Visoko rentno izplačilo

Visoka zavarovalna vsota je tista, ki vam bo izplačala največ. Tudi pri lažjih poškodbah. Pri težjih poškodbah je pa to še posebej pomembno

Za primerjavo:

Imamo dve osebi, ki postaneta zaradi prometne nesreče invalida z 60 % invalidno stopnjo.  Prva oseb ima zavarovalno vsoto za 100 % invalidnost 60000 eur, druga oseba bo imela 150000 eur. Pri 60 % invalidnosti bodo prvi izplačali 30000 eur, pri drugi osebi pa 60000 eur. 

Prva oseb si bo lahko kupila invalidski voziček in rabljen avto, druga oseba si bo lahko zraven tega še prilagodila hišo ali stanovanje.

Ko govorimo o visokih zavarovalnih vsotah imamo v mislih nad 50000 eur izplačila za invalidnosti nad 50 %, torej 100000 eur za 100 % invalidnost .  To pomeni da si lahko s tem kupite dober invalidski voziček ali dobro protezo, za katere veste, da se gibljejo cene nad 10000 eur in še več. Zraven tega si je potrebno kupiti avto, ki je prilagojen za invalide. Lahko da se je potrebno tudi preselit ali prilagodit hišo s klančino ali z dvigalom.

Predlagamo da vzamete zavarovanje, ki bo imelo visoko zavarovalno vsoto za invalidnost.

Druga pomembna zadeva je tudi renta za težjo invalidnost, to pomeni da se izplačuje mesečno znesek za invalidnost. Tukaj se zavarovalnice razlikujejo pri kateri stopnji invalidnosti se lahko sklene renta. Najnižje na slovenskem trgu je pri 25 % stopnji invalidnosti, ki ga ponuja Generali. Dolžina izplačevanja rente se lahko določi pri vsaki zavarovalnici drugače, nekatere imajo 10 let, druge 20 let. Najdaljša je pri zavarovalnici Merkur, ki ponuja rento kar do smrti oz. doživljenjsko rento.

Katero zavarovalnico izbrati za sklenitev nezgodnega zavarovanja ?

To je seveda odvisno kakšno zavarovanje želite.

Če želite individualno zavarovanje je najbolje izbrati Merkur zavarovalnico, ker imajo visoke zavarovalne vsote za invalidnost, potem lahko izbiraš kako boš imel posamezna kritja in je edina zavarovalnica, ki ima dosmrtno rento že pri 36 % invalidnosti. To obliko zavarovanja imajo tudi ostale zavarovalnice kot so Generali, Triglav in Sava. Pri Generaliju je dobra stvar, da dajo rento že za 25 % invalidnost, ter visoke zavarovalne vsote za zlome kosti.

Triglav ima  tudi možnost izbire posamičnih kritij. Sava ima že pripravljene komplete, lahko pa si izbereš sam kako boš imel kritja.

Za Družinsko zavarovanje je najbolje izbrati Triglav zavarovalnico, ker pride najceneje in kritja lahko tudi sam izbiraš. Enako ima Sava, ter Generali. Merkur zavarovalnica nima družinskega zavarovanja.

Otroško nezgodno zavarovanje je najbolje narediti na Merkurju, ker imajo dodatno možnost zavarovanje za bolezni. Generali ima dobro kritje za zlome kosti. Sava ima pripravljene pakete. Pri Triglavu pa je bolje da se to naredi v okviru družinskega nezgodnega zavarovanja.

Nezgodno zavarovanje za starejše je najbolje vzeti pri Merkurju, ker imajo bolnišnična nadomestila do 365 dni, potem se lahko  doda visoka zavarovalna vsota za nezgodno smrt, so pa edini ki imajo možnost zavarovanja za naravno smrt.

 

Nezgodno zavarovanje za športnike je najbolje narediti na Generaliju, kjer so trije paketi in če se odločite za boljši paket, boste imeli zraven še  kritje specialističnih pregledov, ter  zdravljenje v zdravilišču. To pomeni tudi da boste prišli prej na vrsto, oziroma da ne boste čakali na pregled.

Kolektivna nezgodna zavarovanja imajo vse zavarovalnice, pri tem je odvisno kje so pripravljeni dati največ popusta in kakšna so kritja oz. ali so primerna za tista delovna mesta.

Povzetek

Najbolje je, da se najprej vprašate za kaj potrebujete zavarovanje, koliko ste stari, kaj počnete in  s čim se ukvarjate,  .

Pri izbiri vam bo najbolje pomagal zavarovalni zastopnik, ki dela za več zavarovalnic in dobro pozna, kaj je pri kateri zavarovalnici boljše.  Najbolje bi bilo za vas da najprej izpolnite vprašalnik na tej povezavi, potem vas bo poklical svetovalec, ki se bo z vami posvetoval in na podlagi tega vam  bodo  naredili ponudbe za nezgodno zavarovanje, ki ga potrebujete.

Pogosta vprašanja

Katere zavarovalnice imajo nezgodna zavarovanja ?

Nezgodna zavarovanja imajo vse slovenske zavarovalnice in tuje zavarovalnice. Nimajo pa vse zavarovalnice vseh oblik nezgodnih zavarovanj.

Kaj pomeni zavarovalna vsota za invalidnost?

Pomeni višina izplačila za invalidnost, ki pa je odvisna od stopnje invalidnosti.

Kaj pomeni dnevno nadomestilo?

Dnevno nadomestilo pomeni izplačilo zavarovalnice, ko je poškodovanec doma v domači oskrbi. Torej dobi izplačilo za vsak dan ko je poškodovanec doma.

Kaj pomeni bolnišnično nadomestilo?

Pomeni izplačilo, ko je poškodovanec zaradi nezgode v bolnišnični oskrbi. Torej pomeni, da poškodovanec dobi izplačilo za vsak dan ko je v bolnišnici.

Kaj pomeni renta za invalidnost?

Pomeni da poškodovanec dobi izplačilo za vsak mesec za določeno stopnjo invalidnosti.