Kje je najboljše zavarovati v primeru poplav? To je eno najpogostejših vprašanj, ki ga dobivamo te dni. Žal je moralo priti do hudih poplav v avgustu 2023, da so ljudje bolje pregledali svoje zavarovalne police. Na to opozarjamo že leta. Trenutne vremenske razmere in pogostost poplav v zadnjih desetih letih postajajo stalnica v naših življenjih.

Zato sem se odločil da naredim analizo poplav pri slovenskih zavarovalnicah in tujih zavarovalnicah, ki so prisotne v Sloveniji. Primerjavo sem naredil na podlagi podatkov paketov zavarovalnic v avgustu 2023.

! Namreč zadeva je taka, da vse zavarovalnice ne zavarujejo do polne zavarovalne vsote, kar pomeni da v primeru poplav dobiš določen znesek, ki je na polici naveden.

Izpostavil bi zavarovalnice, kot so Triglav, Sava, Generali, Grawe, Merkur in Allianz. 

➜ Triglav

Poplava je krita v paketih, kot sta Veliki in Comfort paket. Razlika med njima je v višini zavarovalne vsote. Veliki paket ima zavarovalno vsoto za objekt do 6.090 EUR za opremo pa do 4.270 EUR. Comfort paket ima poplavo krito pri objektu do 630.000 € zv za opremo pa do 130.000 €. 

 

➜ Sava 

Pri Savi je poplava lahko krita v vseh paketih Dom +, Dom Premium in Dom Premium +. 

Pri paketu Dom+ in Dom Premium je zavarovalna vsota za hišo lahko na prvi riziko od 1.000 € in več ali pa se naredi na zavarovalno vsoto same hiše. Dom Premium + je tudi na polno zavarovalno vsoto. Za opremo je na polno zavarovalno vsoto, oziroma toliko kolikor je dejansko opreme zavarovane v stavbi. 

 

➜ Generali 

Generali ima poplavo krito pri ekskluzivnem paketu in pri Premium paketu. Pri ekskluzivnem paketu je zavarovalna vsota za nepremičnino od 2.500 € naprej do zavarovalne vsote. Pri Premium paketu pa je na polno zavarovalno vsoto. 

 

➜ Grawe 

Ima zavarovanje za poplavo pri hiši v standard paketu in polnem paketu. Pri standard paketu je kritije do 1.500 €, pri polnem paketu do 5.000 €. Enako velja za opremo. Pri polnem paketu se lahko poplava dodatno poviša pri polnem paketu na 15.000 €. Tako pri hiši kot tudi pri opremi. 

 

➜ Merkur

Pri zavarovalnici Merkur imajo zavarovanje za poplave za hišo v paketih Dom2 in Dom3. Pri Dom2 je zavarovano do zavarovalne vsote 1.000 €, pri Dom3 pa 3.000 €. Enako velja za opremo, da je poplava zajeta v boljših paketih Stan2 in Stan3. Se pa da pri Merkurju tudi povečat zavarovalna vsota za 17.000 € pri paketnem zavarovanju hiše Dom3 in pri paketnem zavarovanju Stan3, tako da je končna zavarovalna vsota 20.000 € za opremo in 20.000 € za hišo. Torej skupaj 40.000 €, če je zavarovana hiša in oprema za poplavo.

 

➜ Allianz

Pri Allianzu krijejo poplavo vsi trije paketi. Za dom je za Comfort paket in Extra paket do 4.000 € zavarovalne vsote, pri Max paketi pa je do 15.000 € zavarovalne vsote. Za opremo je krito pri Allianzu še pri vseh treh paketih na polno zavarovalno vsoto. 

 

POVZETEK – Pri kateri zavarovalnici zavarovati v primeru poplav?

Ogovor na vprašanje “Pri kateri zavarovalnici zavarovati v primeru poplav” je tako popolnoma jasen. Če zajamemo vse te zavarovalnice, je za primer poplave najbolje zavarovat pri Triglavu, Savi in pri zavarovalnici Generali.

To pa zato, ker lahko zavarujete na POLNO ZAVAROVALNO VSOTO.
Tako lahko, ne glede na višino škode, dobite izplačano toliko, kolikor je škode.

! OPOZORILO: kako postopati v primeru škode pri poplavah


Ne pozabite na ustrezno postopanje v primeru škode pri poplavah. Pri tem je pomembno, da škodo ustrezno prijavite in pred prijavo kontaktirate svojega zastopnika oziroma zavarovalnega agenta.

Pomembno je tudi, da škodo najprej fotografirate (tudi posnamete), shranite poškodovane predmete in takoj javi da, je bila škoda zaradi poplave.

Kako je s popisom škode?
Po tem, ko škodo prijavimo, pride cenilec, ki popiše škodo na samem kraju nesreče. To naredi, ko se stvari umirijo in se pokažejo vse morebitne skrite škode, ki jih takoj na začetku še niste opazili.

NE, NI TRIK – PRIPADA VAM BREZPLAČNA PRIMERJAVA PONUDB

Želite brezplačno pridobiti kakovostne ponudbe od izpostavljenih treh zavarovalnic?

Izpolnite kratek vprašalnik na povezavi TUKAJ: Zavarovanje Hiše – zavarovanje hiše in zavarovanje opreme

 

Prejeli boste strokovne nasvete od izkušenih zavarovalnih zastopnikov in kakovostne ponudbe.

Pri tem vam bomo pomagali strokovnjaki, ki imamo s posamično zavarovalnico podrobne izkušnje (iz prakse). Tako natančno poznamo ponudbo, izvedbo ter postopke reševanja škod.

Smo ena prvih tovrstnih družb za zavarovalno posredovanje v Sloveniji – že od 1990.
TUKAJ izvedite več o našem podjetju in specializaciji tudi za zavarovanja podjetij.Primerjavo ponudb zavarovalnic v Sloveniji, kje je najbolje zavarovati v primeru poplav, sem pripravil Iztok Borak, dolgoletni strokovnjak na področju zavarovanj in pomočnik direktorja Ceresin d.o.o.

Za več vprašanj mi lahko pišete tudi direktno na moj elektronski naslov iztok.borak@ceresa.si ali pa me pokličite na telefonsko številko 041 849 356.