zavarovanje vozila 2020

Zaradi odloka Vlade RS, ki je podaljšala respiro rok za avtomobilska zavarovanja iz 30 na 60 dni, in sicer do 16. 5. 2020, so nekateri lastniki motornih vozil razumeli, da do tega roka ne rabijo narediti zavarovanja.

Na zavarovalnicah je zaradi nastale situacije omogočeno sklepanje na daljavo, ki je v današnji situaciji najprimernejši način in prinaša veliko prednosti tudi v prihodnje. Celoten postopek sklenitve zavarovanja se izvede brez potrebne fizične prisotnosti stranke, tako da stranka in prodajalec dogovorita vsebino zavarovalne pogodbe po telefonu, ob tem pa oba prihranila čas, ker ni nepotrebne vožnje do stranke in usklajevanja ob vse bolj polnih urnikih.

V želji, da bi vam olajšali obnove polic v tem obdobju smo na finančnem centru nasmejana.si za vas pripravili nekaj nasvetov:

  1. Obnovo police lahko sklenem kasneje, saj imam 2 meseca časa.

Zaradi enostavnega načina sklepanja na daljavo, je zdaj pravi trenutek, da se izognemo gneči, ki jo pričakujemo ob izteku tega odloka vlade. Gneče ne bodo le pri sklenitvi zavarovanj temveč tudi na tehničnih pregledih za tiste, ki ga morajo opraviti. Če gre samo za registracijo, jo lahko uredite tudi preko eUPRAVE, torej elektronsko  (vpišite registracija vozil v iskalnik), vendar tudi tu po 16. 4. 2020.

  1. Prihranjen čas za čakanje v vrsti, usklajevanje datumov srečanja

Svetujemo, da zavarovanje uredite sproti; verjetno imate v tem obdobju več časa in miru za ureditev zadev, ki ju po ukinitvi odredbe ne bo. V miru pridobite konkurenčne ponudbe, zaradi pridobitve dobrih komercialnih popustov. Sklepanje zavarovanj po krizi na tehničnih pregledih bo moralo potekati hitro in ne bo časa za primerljive ponudbe in ugodne popuste. Hkrati se s sklepanjem na daljavo izognete tudi dolgim vrstam, ki se bodo takrat gotovo pojavile.

  1. Zavarovanja ne bi sklenil že sedaj, saj ne vem kakšna bo moja finančna situacija v prihodnje

Letno zavarovanje bo v vsakem primeru potrebno plačati v celoti, zato je bolje, da plačila urejamo sproti, kot da se kopičijo. Prav tako je potrebno opozoriti, da v kolikor sklenete zavarovalno polico ob poteku zavarovanja (tako je prav in svetujemo), začnejo teči obroki zavarovanja takoj, v nasprotnem primeru pa bo potrebno najprej povrniti/plačati premije za nazaj, torej od datuma, ki je naveden na polici kot začetek kritja, oz. se bo mesečni obrok sorazmerno povišal, saj bo obrokov manj.

 Lahko predvidevam kakšne težave glede zavarovanja v tujini?

Po priporočilu Ministrstva za zunanje zadeve lastnikom motornih vozil, ki bodo v času odloka in takoj po tem potovale v tujino, kjer je priporočljivo, da imajo tudi zeleno karto, svetujemo pravočasno obnovo. Policija v tuji državi verjetno ne bo poznala vsebine Odloka in s tem podaljšanja veljavnosti zavarovanja in zelene karte, zato se priporoča, da lastniki uredijo novo polico pred odhodom v tujino.