zavarovanje hiše cena

Zavarovalna vsota za hišo je zelo pomemben dejavnik, ki lahko vpliva na izplačila zavarovalnine pri samih škodah. To pomeni, da mora biti dovolj visoka, da boste dobili dovolj visoko izplačilo denarja v primeru škode od zavarovalnice. Pri tem morate upoštevati, da je višina zavarovalne vsote odvisna najbolj od kvadrature hiše. Bivalni del hiše ima na kvadratni meter ocenjeno nekje med 800-1000 eur, medtem ko imajo ostali deli hiše kot so garaža, mansarda, balkon, nadstrešek nižje zavarovalne vrednosti na kvadratni meter.

Za primer: Hiša, ki ima 100 m2 bivalnega dela pomeni 80000 do 100000 eur zavarovalne vsote za bivalni del, če ima zraven garažo v izmeri 50 m2 je ta po kvadratnem metru 500 eur, kar potem nanese 25000 eur zavarovalne vsote. Skupaj to nanese nekje od 135000 do 125000 eur zavarovalne vsote.

Če se dodatno zavaruje tudi oprema, potem se obračuna tudi zavarovalna vsota za opremo, glede na uporabno površino v samih stanovanjih. Vrednosti na kvadratni meter za zavarovanje opreme so nižje kot pri zavarovanju hiše in znašajo od 500 do 600 na kvadratni meter.

Razlike v višini zavarovalne vsote za posamezno hišo med zavarovalnicami so velike. Nekatere imajo višje zavarovalne vsote, kot druge. Potrebno je tudi vedeti, da je zavarovalna vsota za hišo zgornja meja, ki jo izplača zavarovalnica.

Pri višini zavarovalne vsote je potrebno biti previden. Ne sme biti prenizka in ne sme biti previsoka. Če je prenizka potem boste dobili izplačano premalo. To pomeni da je bila hiša podzavarovana.

Previsoka zavarovalna vsoto za hišo tudi ni dobra, ker posledično ne bo tako visokega izplačila od zavarovalnice. V zavarovalniškem jeziku se temu reče, da je hiša nadzavarovana. Do visokega izplačila lahko pride samo takrat, ko se dokaže, da je bila hiša nadstandardna in da so bili gradbeni materiali posebni in dražji.

Da se tem neprijetnostmi izognete se je potrebno z zavarovalnim zastopnikom o tem posvetovati, preden zavarujete hišo. Če je hiša iz nadstandardnih materialov, poslikajte hišo in prosite zavarovalnico, da vam da oceno hiše za kakšno zavarovalno vsoto se naj zavaruje hiša. To lahko naredi tudi zastopnik, ki se v imenu vas pozanima pri zavarovalnici.

Zelo pomembno je tudi ali zavarujete hišo na novo ali na dejansko vrednost. Na novo vrednost pomeni, da izplača vrednost škode v znesku, ki je enaka nakupni vrednosti gradbenega materiala. Pri dejanski vrednoti se pa upošteva amortizirana vrednost oz. amortizirana vrednost se odšteje nabavni vrednosti. Novejše hiše se zavarujejo na novo vrednost. Starejše hiše se zavarujejo na dejansko vrednost.

Kakšna je smiselna cena za zavarovanje hiše ?

Smiselna cena za zavarovanje hiše je tista cena, ki čimbolj pokrije vse nevarnosti, ki ogrožajo vašo hišo.
Tako je potrebno pregledat ponudbe, ki jih imajo zavarovalnice in se odločit za tisto, ki bo optimalno zavarovala vašo hišo.
Pri tem je treba pogledat lokacijo hiše, kje se nahaja in kakšne nevarnosti so lahko v njeni nesposredni bližini.
Nevarnosti so lahko:

  • Požar
  • Poplava
  • Zemeljski plaz
  • Snežni plaz
  • Meteorne vode
  • Padec drevesa
  • Potres

Na ceno vplivajo tudi vse površine hiše. Tukaj je potrebno biti zelo natančen in navesti točne površine za klet, garažo, nadstropje, mansardo in nadstrešek. Če so kakšne posebnosti, se jih omeni, zato da se jih vpiše. Površine kot smo že prej omenili vplivajo na zavarovalno vsoto in posledično na ceno.

K zavarovanju hiše lahko dodamo tudi zavarovanje opreme. Če se odločite zavarovati hišo in opremo, potem vam bodo zavarovalnice dale paketni popust.

Ko imamo vse to je potrebno izračunat, koliko stane kateri paket pri zavarovalnici in katere nevarnosti zajema. Najbolje je, da se dobijo ponudbe od različnih zavarovalnic in da se jih lahko primerja med seboj.

To boste dobili na strani zavarovanje hiše preko vprašalnika. Tega izpolnite in dobili boste štiri ponudbe od različnih zavarovalnic. Velika prednost takega načina iskanja je v času in denarju, ki ga drugače porabite za iskanje. Dobili boste svetovalca, ki vam bo pomagal in poiskal optimalne rešitve za zavarovanje hiše. Pri tem se bo pozanimal ali imate že pri kateri zavarovalnici zavarovano, zato da boste dobili še dodaten popust.