Znano je da imamo zavarovane bloke preko upravitelja. Ta zavarovanja so narejena za požarno zavarovanje, izliv vode in zavarovanje  odgovornosti iz posesti. Nekateri imajo še zraven indirektni udar strele za inštalacije in zavarovanje za  posledice objestnega dejanja na objektu.

Toda zatakne se največkrat  že ko pride do požara. Čez njihovo polico so pokrite škode, ki nastanejo na samem objektu. Pri tem ni upoštevana vsa oprema v stanovanju. Tako da v primeru požara nimate zavarovane svoje opreme, kot so gospodinjski aparati, pohištvo, elektronski aparati, vse obleke, zlatnine in  vaše dragocene osebne stvari.

Enako velja ko pride do izliva vode. Pri tem je zavarovano za primer da zalije sosede, ki živijo pod vami ne pa v vašem stanovanju, kjer bo tudi največ škode. Takrat vam bodo poiskali vzrok izlitja vode, zamenjali ce

Če pogledamo zavarovanja blokov nimajo pokritega loma stekla na oknih zaradi vetra ali nenadnega dogodka za celoten objekt ampak samo za skupne prostore. Temu se lahko izognete če zavarujete opremo preko paketov, ki jih imajo pripravljene zavarovalnice.

Da ne omenimo še drugih kritij, ki jih ni v skupnem zavarovanju bloka.

Opozorili bi vas radi, da pri tem zavarovanju stavbe  nimate zavarovano:

 • loma stekla na vaših oknih, vratih in v vaših prostorih
 • vlom in tatvina vaše opreme in dragocenosti v stanovanju
 • pred posledicam izliva vode v stanovanju
 • za odgovornosti vseh članov gospodinjstva
 • za odgovornost lastnika psa
 • proti poplavi
 • proti posledicam potresa
 • v primeru indirektnega udara strele za vse aparate v stanovanju

Etažno zavarovanje stanovanja

Etažno zavarovanje stanovanja je zavarovanje stanovanja brez opreme. Pri tem so zavarovane stene, zidovi, tla, inštalacije in vse tiste stvari, ki jih ne moremo odnesti iz stanovanja.

V zadnjih nekaj letih so zavarovalnice tukaj naredile pakete s katerimi lahko naredite etažno zavarovanje. Ti paketi so pri vseh nekako podobni.

Za etažno zavarovanje imajo zavarovalnice tri pakete:

 • Osnovni paket (vsebuje osnovno požarno zavarovanje ki vsebuje: požar, direktni udar strele, eksplozija, vihar, toča in zavarovanje odgovornosti iz posesti)
 • Razširjeni paket (vsebuje dodatno še izliv vode, poplavo, indirektni udar strele)
 • Polni paket ( vsebuje še bolj razširjena kritja od razširjenega paketa,   višje zavarovalne vsote in dodatna kritja, ki so si različna od zavarovalnice do zavarovalnice)

Zavarovanje opreme

Z zavarovanjem opreme zavarujemo vse kar lahko iz stanovanja lahko odnesemo.

Pri zavarovanju opreme imajo zavarovalnice tudi pripravljene pakete kot so:

 • Osnovni (vsebuje samo osnovno požarno zavarovanje ki vsebuje: požar, direktni udar strele, eksplozija, vihar, razbitje stekla, zavarovanje odgovornosti zasebnika)
 • Razširjeni (vsebuje zraven požarnega zavarovanja dodatno še vlom, rop, navadno tatvino izliv vode, poplavo, udarec neznanega motornega vozila)
 • Polni paket ( vsebuje kritja za višje zavarovalne vsote in dodatna kritja, ki so si različna od zavarovalnice do zavarovalnice)

Vsem tem paketom tako za etažo, kot za opremo se lahko doda zavarovanje za potres.

V Sloveniji so se zavarovalnice skupaj združile v smislu da dajejo zavarovanja za potres z soudeležbo. Pri tem lahko izbirate med 2 % , 5 % in 10 % odbitno franšizo.

To pomeni da ko pride do manjših škod do zneska odbitne franšize ni kritja. Pri večjih škodah pa je vse krito od odbitne franšize naprej.

Primer: Če je škode za 20000 eur, odbitne franšize za to bajto, ki ima 100000 eur zavarovalne vsote je pri 2 % idbitne franšize 2000 eur. To pomeni da bo stranka plačala 2000 eur, zavarovalnica pa 18000 eur.

K tem paketom se lahko doda tudi  strojelom za gospodinjske aparate.

Na kaj je morate biti pozorni ko zavarujete stanovanje ?

Ko zavarujete stanovanje morate biti pozorni na tri stvari:

 1. Na pravilne kvadrature stanovanja
 2. Na nevarnosti, ki se lahko zgodijo
 3. Na višino zavarovalne vsote

 

 1. Pravilna kvadratura za zavarovanje stanovanja

Kvadratura stanovanja mora biti pravilna da potem ni problema pri izplačilu zavarovalnine. Namreč ko pride do škode, si pride cenilec ogledat škodo in pri tem oceni tudi koliko škode je glede na površino. Če je manjša površina na polici, kot je dejansko lahko cenilec oceni manjši znesek škode glede na vpisano površino. Takrat je lahko zavarovanje podzavarovano.

 1. Nevarnosti, ki se lahko zgodijo

Ko sklepamo zavarovanje je treba dobro preučiti katere nevarnosti se lahko zgodijo. Če je reka ali potok v bližini lahko pride do poplave. Če je stoji blok pod hribom lahko pride do zemeljskega plazu ali snežnega plazu, udrtja zemlje.

Če so drevesa v bližini hiše se lahko drevo podre na hišo ob neurju.

Skratka dobro je treba preučiti nevarnosti. Kajti ko se zgodi, pa nimate tega v polici, vam zavarovalnica tega tudi ne bo izplačala.

 1. Višina zavarovalne vsote

Višina zavarovalne vsote je odvisna od kvadrature in od vrste površine. Tako imate v stanovanju bivalni del v katerem bivate. Zraven je lahko še balkon, shramba, ki spadata tudi med bivalen del.

Če je zavarovalna vsota premajhna potem je stanovanje podzavarovano.

Če je stanovanje boljše opremljeno, oz. nadstandardno, potem je treba povišati zavarovalno vsoto, tako da bo primerno zavarovano.

Pri vsem vam lahko pomagajo strokovnjaki na strani : https://nasmejana.si/zavarovanje-stanovanja/

Preko te povezave boste dobili strokovnjake za zavarovanja, ki vam bodo pripravili štiri ponudbe od različnih zavarovalnic glede na vaše povpraševanja, ki ga lahko oddate preko vprašalnika.